vrijdag 6 juni 2008

Dutch gothic

Een grote bos bloemen en een warme knuffel voor professor Hans Evers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht! Terwijl ons excuus-voor-een-regering bakkeleit over de vraag hoe de Nederlandse theocratie precies gestalte moet krijgen, doet hij het enige dat met recht christelijk kan worden genoemd: niet alleen toekomstige individuen, maar hele familietakken voorgoed vrijwaren van een afschuwelijke erfelijke aandoening en al het aanhangende leed.

Sommigen noemen dat een ‘hellend vlak’. Beuzelpraat. Het enige hellende vlak is de zeephelling waarlangs het kabinet met sneltreinvaart afroetsjt naar een beleid dat allerlei religieuze minderheden toestaat de veronderstelde wil van hun veronderstelde god dwingend op te leggen aan een andersdenkende meerderheid. Een partij als de Christenunie heeft in wezen niets te zoeken in een democratisch staatsbestel omdat haar uitgangspunt fundamenteel ondemocratisch is: de mens heeft niets te willen, hij heeft zich slechts te voegen naar gods woord (de spellingscontrole wil een hoofdletter voor god, maar ik vertik het!). De passage in de Bijbel waarin gods beleid rond embryo’s beschreven wordt heb ik overigens nog niet kunnen lokaliseren. Die over clusterbommen evenmin.

André Rouvoet zal de Here wel elke avond op zijn knokige, in Jaegerondergoed verpakte knieën danken voor deze buitenkans. Op de Veluwe trekt zijn achterban de zwarte kousen eens flink op en denkt, zo, hebben we die heidenen mooi een poepie laten ruiken. Hoewel, calvinisten denken vast geen ‘poepie’. Gul en glunderend deed CU-kamerlid Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink (what’s in a name) ons er ook nog de wijsheid bij cadeau dat we gezondheid niet moeten overwaarderen. Misschien moet ze daar bij gelegenheid nog eens over doorkouten met een jonge vrouw die net preventief haar borsten heeft laten verwijderen. Die zou mevrouw Wiegman dan wellicht kunnen suggereren dat zij een tweeduizend jaar oud stuk mythologie niet moet overwaarderen. Om haar daarna hopelijk met een onchristelijk welgemikte linkse hoek een poosje naar een ander dromenland te helpen. Eens kijken of die zelfzalige christelijke glimlach daar tegen bestand is.

Vrij naar Grant Wood (1930)

Helaas. De CU, dat fossiele overblijfsel uit donkere tijden, kan de regering naar hartelust chanteren met haar eigen machtswellust. Balkenende kan natuurlijk niet een vierde crashend kabinet op zijn naam hebben, dat gaat een beetje teveel op een Soedanese luchtvaartmaatschappij lijken, dus doorvliegen is prioriteit nummer één. Als het daarvoor nodig is Rouvoet een puntje te laten scoren, soit. Dat dat puntje op termijn martelende onzekerheid, zware operaties en een grote kans op een nare en vroegtijdige dood betekent voor vele tientallen mensen, dat neem je als fatsoendoende christen dan maar op de koop toe. Je moet gezondheid tenslotte niet overwaarderen.

Waar zijn de tijden dat Ronald Plasterk in de Volkskrant fulmineerde tegen deze theïstische santenkraam en de grond gelijk maakte met godsdienstige drogredeneringen? Hoe houdt hij het vol in deze rare sekte? Ik mag toch aannemen dat als er dadelijk echt ook maar een letter wordt aangepast in de brief van Jet Bussemaker (bless her soul), dat hij dan onmiddellijk zijn biezen pakt? Of hebben de religieuze fundamentalisten soms echt een alleenrecht op geweten en ethiek?

Intussen wordt er met veel poeha gedaan alsof het hier een complexe morele kwestie betreft. Beuzelpraat in het kwadraat, en moedwillige mystificatie bovendien. Als een foetus van drie maanden geaborteerd mag worden wegens erfelijke belasting met borstkanker, en dat mag, en terecht, kan geen zinnig mens volhouden dat het een ingewikkelde vraag is of selectie van een embryo met datzelfde defect ook mag. Daar gaat de discussie natuurlijk ook niet ècht over. Die gaat er alleen maar over dat Rouvoet iedereen wil verbieden in te grijpen in gods grote plan – u weet wel, dat plan dat hij in zijn oneindige goedheid heeft volgestopt met ziekte, oorlog, honger, natuurrampen, clusterbommen en nog zo wat (een beetje een lamme god, trouwens, als ie een Rouvoet nodig heeft om zijn werk veilig te stellen, maar dat terzijde). We voeren dus eigenlijk een discussie over de fictieve bedoelingen van een fictieve figuur rond een probleem dat helemaal geen probleem is. Niemand dwingt gristenen immers om een baby te krijgen via IVF of om hun embryo’s te laten screenen en selecteren. Integendeel. Ze zijn volkomen vrij om hun kroost te laten bezoeken door iedere plaag die het god in zijn oneindige liefde behaagt hen op het dak te sturen. Het enige echte probleem is dat de CU dat niet genoeg vindt. Die zal niet rusten tot de striemen van gods gesel op ieders rug gevoeld worden, gelovig of niet.

Kan iemand alsjeblieft uitzoeken of er misschien een religieus-fundamentalisme-gen is? Dat lijkt me een defect waar ook nodig eens op geselecteerd moet gaan worden. Liefst verplicht.